Zelf een keukentafel maken

Wilt u een nieuwe eettafel in de keuken, maar wilt u het deze keer eens creatief aanpakken? Een keukentafel maken is helemaal niet zo moeilijk, zo lang u maar de juiste benodigdheden in huis heeft en een beetje handig bent als doe-het-zelver. U kunt een keukentafel maken van verschillende materialen en er zijn ook uiteenlopende designs die u kunt gebruiken. Het slimste is om op internet te zoeken naar een bouwtekening. Of als u handig en creatief genoeg bent, kunt u natuurlijk ook zelf de keukentafel ontwerpen.

keukentafel maken

Materiaal en benodigdheden

Stap één van een keukentafel maken is natuurlijk het kiezen van de juiste materialen. Tegenwoordig wordt het steeds populairder om keukentafels van steigerhout te maken, maar het is natuurlijk ook mogelijk om voor andere soorten hout te kiezen. Bijvoorbeeld voor een keukentafel van vurenhout, eikenhout, kersenhout, of wat u ook maar wilt. Verdere benodigdheden waar u aan kunt denken zijn de volgende: een pot lak en een kwast om de lak aan te brengen, schuurpapier, decoupeerzaag, potlood, liniaal, een houtboor en natuurlijk schroeven. Het ligt er een beetje aan wat voor keukentafel u in gedachten heeft. Als u een ingewikkeld design wilt aanhouden kunnen er natuurlijk meer dingen nodig zijn.

Stappenplan

Als u eenmaal alles klaar heeft liggen kunt u aan de slag middels een stappenplan. Het plan dat we hier bespreken is een voorbeeld. U hoeft zich natuurlijk niet aan dit plan te houden, het is slechts een handleiding.

  1. Stap één is het maken van de planken voor het bovenblad. Dit doet u door de stukken hout van de gewenste houtsoort in gelijke afmetingen te zagen. Zorg er hierbij voor dat scherpe kanten van de planken worden bijgeschaafd. Zo kunt u er veilig aan gaan zitten.
  1. Stap twee is het maken van het frame. Dit doet u door andere planken in een rechthoek aan elkaar te bevestigen. Het beste is om hierbij ook dwarsbalken te gebruiken om het gewicht te ondersteunen.
  1. Na het monteren van het frame aan het bovenblad kunt u de poten aan het bovenblad bevestigen. Zorg ervoor dat u hierbij een uitsparing aan de rand overhoudt. Dit hoeft overigens niet per se, maar is wel gebruikelijk bij de meeste tafels.
  1. Als laatste kunt u met een kwast de tafel lakken. U doet dit pas aan het einde omdat u anders veel stukken plank zou lakken terwijl die stukken uiteindelijk niet te zien zijn.

Voor hoeveel personen?

Zoals u hebt kunnen lezen is het niet moeilijk om zelf een eettafel in elkaar te zetten. U heeft alleen de juiste benodigdheden nodig. Nog één tip: bedenk van tevoren hoeveel mensen er aan de tafel moeten kunnen zitten. Door ongeveer 70 centimeter per persoon te berekenen weet u hoeveel hout u nodig heeft.

Een klusjesman inschakelen

Bent u niet zo handig als het aankomt op klussen? Dan is het wellicht handig een klusjesman of schrijnwerker in te schakelen. Via Mijn Klusser komt u direct in contact met diverse klusjesmannen of schrijnwerkers bij u in de buurt.

Comments are closed.