Sfeerverlichting voor op het terras – zelf installeren
Ook in de donkere uurtjes kunt u nog heerlijk van uw terras genieten. Breng uw terras tot leven met schitterende sfeerverlichting. Doordat tuinverlichting een laag energieverbruik heeft en veilig is te installeren, kunt u nog beter van uw terras genieten. De vraag is alleen: Hoe installeert u zelf uw sfeerverlichting? Deconation zocht het voor u uit.
Om die vraag te beantwoorden, moet u eerst kiezen wat voor soort sfeerverlichting u wenst. Wat voor lampjes wilt u? Klassiek of modern? Licht of bewegingssensoren? Waar wilt u precies de lampen plaatsen? In de grond? Boven de grond? Er zijn vele opties waar u uit kunt kiezen.
Welke soort verlichtingen zijn er en wat kan ik zelf aanleggen?
Er zijn meerdere soorten verlichting. De laagspanningsverlichting van 12 volt, zonne-energie verlichting en netspanningsverlichting van 230 volt. Zowel zonne-energie als laagspanningsverlichting kunt u makkelijk zelf plaatsen, netspanning wordt wat lastiger. Dit komt omdat laagspanning minder diep hoeft ingegraven te worden en ongevaarlijk is voor kinderen en dieren. Tevens is de aansluiting gemakkelijker. Zonne-energie hoeft ook alleen maar geplaatst te worden, aangezien die niet aangesloten hoeft. Zonne-energie verlichting gaat aan wanneer er niet meer genoeg zonlicht op hem schijnt.
Stappenplan 12 volt
- Als eerste maakt u een lichtplan en een kabelplan. Dit houdt in dat u eerst bedenkt wat u wilt verlichten, welke lampen u waar wilt hebben en wat u met de kabels wilt. Waar komen die te liggen? Een goede tip is om hiervoor een plattegrond te maken. Hiermee kunt u direct zien hoe u alles kunt plaatsen.
- Vervolgens berekend u de hoeveelheid kabel die u nodig heeft. Zorg ervoor dat u voldoende kabel, lampen en een transformator hebt. Kabelverbinders en verlengkabels kunnen ook van pas komen.
- Door het vermogen van de lampen op te tellen, kunt u inschatten welke transformator u nodig hebt. De hoeveelheid watt van alle lampjes mag niet hoger zijn dan de transformator. Het beste is dat u minimaal 30 tot maximaal 90% van de transformator belast.
- Plaats vervolgens de transformator aan een muur, wand of paal. Hou hem uit de buurt bij sproei installaties.
- Sluit de hoofdkabel aan op de transformator.
- Rol de hoofdkabel vervolgens over uw tuin uit, langs de lichten. Voor eventuele vertakkingen kunt u kabelverbinders of een kabel verlenger gebruiken.
- Dan kunt u nu testen of de transformator werkt. Sluit een testarmatuur aan de transformator.
- Als alles werkt kunt u de kabel onder bedekken met tegels of een laagje aarde.
- Stel de transformator indien mogelijk goed in. Op welk tijdstip wenst u verlichting? Bewegingssensoren enzovoort.
- Sluit alle kabels aan.
Tips
- Voor een energiezuinige verlichting, kunt u het best ledverlichting gebruiken.
- Net als de rest van uw tuin, heeft ook uw verlichting onderhoud nodig. Maak de armaturen schoon met warm water en een schone doek. Minstens één keer per jaar is dit nodig. Zorg er wel voor dat u de stroom uitschakelt.
Contact?
Voor overige vragen kunt u altijd terecht bij een elektricien van Interlux bij u in de buurt. De elektriciens van Interlux hebben ruime ervaring in het vakgebied en zijn u eveneens van dienst bij loodgieterwerken.