Trap schilderen – doe het zelf

Uw trap krijgt het veel te verduren. De hele dag lopen er gezinsleden of bezoekers de trap op en af. Zowel op sokken als op schoenen met soms een hoge hak. Zowel rustig en voorzichtig als haastig en ruw. Hierdoor kan de trap wel wat vaker een nieuw verflaagje gebruiken dan de andere onderdelen in uw huis. Vaak is het verven van de trap een intensieve en tijdrovende klus. Toch kan een schilder best duur worden. Gemiddeld tussen de € 300 tot € 799 euro. Bij het verven van de trap is het van groot belang om een goede verfsoort te gebruiken. Dit zodat u niet na een paar maanden opnieuw mag gaan schilderen. Deconation brengt u op de hoogte van de mogelijkheden. Schilder uw trap zelf en bespaar.

De voorbereiding

Het is belangrijk om goede voorbereidingen te treffen, voor u gaat schilderen. Dit zorgt ervoor dat u jarenlang kunt genieten van het prachtige resultaat. Zo is een trap gevoelig voor beschadigingen. Deze kunt u vaak repareren met plamuur voordat de trap geschilderd wordt. Ook is het goed om de oude verflaag te verwijderen. Zeker als die al begint te bladeren. Dit kan met een afbijtmiddel en een verfkrabber. Als laatste moet u de trap schuren, ontvetten en stofvrij maken. Het schoonmaken doet u eenvoudig door het oppervlak af te nemen met warm water en een klein beetje ammonia. Als u dit hebt gedaan, is uw trap helemaal klaar voor een nieuwe verflaag.

trap schilderen

De kleur van uw nieuwe trap

Belangrijk aan uw trap schilderen is dat u weet welke kleur uw nieuwe trap moet worden. Kiest u een neutraal kleurtje als wit of grijs? Of wenst u liever een felle kleur. Heeft u al eens gedacht aan twee kleuren? De voorkant van de treden een ander kleurtje dan de bovenkant? Of misschien liever een patroontje op de voorkant? Dat zijn allemaal dingen waar u over na moet denken.

Wat heb ik nodig om mijn trap te schilderen?

De volgende dingen heeft u nodig voor het schilderen van uw eigen trap.

Grondverf lak in de gewenste kleur
Transparante lak schuurpapier of een schuurmachine
Doek ontvetter (ammonia bijvoorbeeld)
Plamuurmes verfafbrander (optioneel)
Afplaktape stucloper
Plamuur dikke ronde kwast

Hoe schilder ik mijn trap?

Om te beginnen is het verstandig om uw omgeving goed af te schermen met een dekzeil of stucloper. Plak dit goed vast met de tape. Dit voorkomt dat u later veel werk moet doen om alles op te ruimen en schoon te maken. Als alles goed is afgeplakt en bedekt schuurt u de trap goed op. Zorg ervoor dat eventuele verflagen helemaal verwijderd worden. Mocht dit niet willen met schuurpapier of een schuurmachine, gebruik dan de verfafbrander. Let wel op dat u de trap niet verbrand.

Als al de verf is weggehaald, vult u de gaten, krassen en puntjes op met een beetje plamuur. Doe wat op uw plamuurmes en trek dit strak over de beschadiging heen. Trek het mes vervolgens nog keer over de plek. Doe dit in de drie overige windrichtingen. Wacht als het plamuur goed strak is aangebracht even tot het is opgedroogd. Met bijvoorbeeld ammonia maakt u vervolgens de trap schoon. Veeg alle overblijfselen van schuren goed weg.

Een vakman inschakelen

Schakelt u liever een klusjesman in voor het schilderen van uw trap? Neem dan eens een kijkje op de site van de klusjesmannen van Brenda. De gelieerde klusbedrijven leveren nauwkeurig werk tegen voordelige tarieven.

Comments are closed.