Behang verwijderen stappenplan

Het komt vaak voor. U bent net verhuisd en de oude bewoners hebben hun behang laten zitten. Of u kijkt al jaren naar hetzelfde behang en u wilt graag iets anders. Behang verwijderen is echter een vervelende, maar noodzakelijke stap als u de muur opnieuw wilt behangen of verven. Vooral aparte behangsoorten zoals vinylbehang of glasvezelbehang kan nogal lastig zijn om te verwijderen. Toch is het verwijderen zelf redelijk makkelijk. Het belangrijkste is dat u geduldig bent. Met geduld en een aantal emmers water komt u al erg ver.

Behang verwijderen

Wat moet ik doen als voorbereiding?

Om te beginnen moet u voldoende afdekzijl over uw vloer leggen. Behang verwijderen gaat vaak gepaard met veel water en dat kan schade opleveren aan uw vloer zonder de juiste bescherming. Verwijder ook alle stekkerdozen van de muren en sluit al het niet noodzakelijke stroom af. Verder verplaatst u de meubels naar het midden van de kamer en trekt u oude kleding aan. Een ladder en plamuur of af steekmes kunt u ook beter alvast erbij pakken. Indien nodig kunt u ook een familielid of vriend erbij roepen.

Stappenplan behang stomen

De eenvoudigste manier om behang te verwijderen is het afstomen.

 1. Huur een speciaal stoomapparaat. Deze stoomapparaten zijn in zo goed als iedere doe-het-zelf zaak te vinden.
 2. Vul het stoomapparaat met water en laat dit op temperatuur komen.
 3. Zodra het water op temperatuur is, zal het spuitstuk gaan sissen en stoom uitblazen.
 4. Hou het stoomapparaat tegen het behang aan voor ongeveer een halve minuut.
 5. Steek het hierna meteen af met een plamuurmes of af steekmes. Werk bij voorkeur van boven naar beneden.
 6. Is de lijm te stug om het plamuurmes makkelijk achter het behang te steken? Maak dan kleine gaatjes in het behang. Hierdoor kan de stoom makkelijker achter en in het behang doordringen.

Stappenplan afweken

Een andere methode is om uw oude behang eraf te laten weken. Voor afweken is geen speciaal apparaat nodig, al scheelt het wel moeite als u een speciaal afweek middel koopt. Bepaalde middelen lossen de lijm namelijk beter op.

 1. Koop een goed afweekmiddel voor uw behang. Meestal is dit te vinden in een doe-het-zelf zaak. Heeft de doe-het-zelfzaak bij u in de buurt geen afweekmiddel? Gebruik dan heet water. Dit gaat iets moeilijker, maar werkt ook. Ga dan door vanaf tip 5.
 2. Maak het afweekmiddel volgens de instructies op de verpakking.
 3. Breng het afweekmiddel aan met een dikke blokkwast of spons.
 4. Laat het middel inwerken volgens de instructies.
 5. Begin na het weken met het behang afsteken
 6. Wil het afweekmiddel of heet water niet werken? Prik dan kleine gaatjes in het behang en probeer het opnieuw. Dit zorgt ervoor dat het afweekmiddel of warme water makkelijker intrekt in het behang.

De afwerking

Vaak blijven er nog kleine stukjes behang achter, als u de grootte weggewerkt heeft. Om deze plekjes te verwijderen kunt u beter een natte spons of doek gebruiken. Hiermee kunt u de behangstukjes goed doorweken en verwijderen met uw plamuurmes. Dunne of kleine stukjes kunt u ook proberen te verwijderen met uw schuurspons of schuurpapier. Na het verwijderen van het behang, kunt u beter even de muur controleren op beschadigingen. Het komt weleens voor dat de onderliggende pleisterlaag licht beschadigd is. Vooral met glasvezelbehang is die kans erg groot. Gebruik een muurvuller om eventuele beschadigingen glad te strijken.

Contact?

Heeft u meer vragen of is uw muur te erg beschadigd om zelf te repareren? Neem dan contact op met een expert op het gebied van behangen. Coqual staat in dit geval voor u klaar. Het behang-, stuc-, en schilderswerk is bij Coqual in goede handen. Het bedrijf is u in heel Vlaanderen van dienst.

Comments are closed.