Kozijnen schilderen doe-het-zelf

Kozijnen schilderen doe-het-zelfEen mooi huis moet onderhouden worden, dit geld ook voor de kozijnen. Vooral houten kozijnen hebben veel onderhoud nodig. Door het weer bladert de verf snel af en worden uw kozijnen minder mooi. Kunststof en aluminium kozijnen kunnen echter niet geschilderd worden. Al hebben die ook minder onderhoud nodig. Vaak is daarbij een schoonmaakbeurt genoeg. Recentelijk publiceerden wij een artikel over het schilderen van de trap. Hier hebben we veel positieve feedback op ontvangen. Vandaar dat wij van Deconation u dit keer verder helpen met schilderadvies voor de kozijnen.

Benodigdheden

Grondverf Verf/lak
Roerstokjes Schilderstape
Afdekplastic Goede kwasten
Terpentine Schuurpapier/schuurmachine
Oude doek Schoonmaakmiddelen (ammoniak)
Stofzuiger Oude kranten

Stappen voor het schilderen van uw kozijn

 1. U kunt beginnen met de voorbereidingen. Zorg ervoor dat u alle spullen bij elkaar hebt, voor u begint te schilderen. Controleer of de kwast de juiste formaten heeft. (neem indien nodig meerdere kwasten voor de kleine hoekjes) Ventileer de ruimte ook goed, maar zorg ervoor dat er geen tocht is en de temperatuur rond de 20 graden
 2. Maak de kozijnen goed schoon met een sopje. Aangeraden wordt warm water met ammoniak, zodat de kozijnen ook goed ontvet worden.
 3. Schuur nu de kozijnen. Zorg ervoor dat al het vuil verwijderd wordt en mogelijke oneffenheden (hobbels en bobbels) gladgeschuurd worden. Kijk ook naar de huidige laklaag. Bij nieuwe kozijnen is schuren vaak overbodig wegens de grondlaag, maar bij oude kozijnen moet u goed kijken of de oude lak er nog goed op zit. Is dit niet zo? Schuur dan de loslatende delen eraf, tot u bij de grondlaag aankomt.
 4. Maak uw kozijnen nog een keer helemaal schoon. Gebruik hiervoor een stofzuiger voor de hoekjes en ammonia water.
 5. Gebruik de schilderstape en afdekplastic om de ramen af te plakken. Hierdoor hoeft u dit later niet meer schoon te maken.
 6. Roer de grondverf en lak goed door. Dit is een erg belangrijke stap!
 7. Breng eerst de grondverf aan en laat het drogen.
 8. Schuur de kozijnen als de grondverf goed droog is, zachtjes aan.
 9. Neem de kozijnen nu af met warm water.
 10. Breng nu de lak aan. Werk hierbij van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Neem ook de boven- en onderkant van de kozijnen goed mee!
 11. Laat de verf drogen en kijk of er een goede dekking is. Zo niet? Schuur de kozijnen even licht op, maak de kozijnen schoon en breng dan nog een laklaag aan.

Do’s kozijnen schilderen

 1. Neem de tijd.
 2. Plak alles goed af.
 3. Maak alles goed schoon tussendoor
 4. Gebruik goede kwasten die geen haren verliezen tijdens het verven.
 5. Gebruik goede verf. Lees ook recensies, voor u een bepaald merk koopt.

Contact?

Heeft u hulp nodig bij het schilderen van uw kozijnen? Of is er ander onderhoud waar u hulp voor nodig heeft? Neem in al deze gevallen dan contact op met een schilder bij u in de regio. De schilders van Pyck.be staan in dit geval voor u klaar. Pyck neemt u het onderhoud van uw woning volledig uit handen. Bezoek de website via de bovenstaande link.

Comments are closed.