Buiten schilderen in de winter, kan dat?

WinterschilderU zult net, net als veel anderen, afgelopen zomer vast hebben genoten van het mooie weer. Genieten van de zon in de achtertuin of op het balkon. U heeft vast ook uw kozijnen gezien en gedacht: ja, die moeten nog een opknapbeurt krijgen. Om ze daarna weer te vergeten, want het was immers vakantie en de temperatuur was iets te hoog om met schilderwerk bezig te zijn. Nu heeft u meer tijd en meer zin om het schilderwerk te laten doen. Maar het zijn de wintermaanden, is het niet te koud en te nat buiten om de winterschilder aan de slag te laten gaan? Gelukkig hoeft dit niet per se een probleem te zijn. Buitenschilderwerk kan ook gedaan worden in de winter, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Verfkeuze

Een belangrijke keuze als het gaat om schilderwerk, is de keuze van de verf. Er zijn meerdere verfsoorten die een schilder gebruikt voor buitenschilderwerk. Winterverf is bijvoorbeeld een verfsoort die speciaal ontwikkeld is voor winterschilders. De verf droogt bij lage winterse temperaturen sneller dan de standaard verf. Alkydverf is bijvoorbeeld een sterke verf op oliebasis die goed dekt. Deze verfsoort wordt vaak gekozen door schilders omdat ze de dikte zelf kunnen aanpassen. Dekkende hoogglansverf is een dankzij de harde toplaag vooral geschikt voor het schilderen van de kozijnen. Deze verf is goed te gebruiken voor hout, maar ook voor kunststof en aluminium. Een voordeel van hoogglansverf is dat deze makkelijk te reinigen is en weinig vuil aantrekt. Laat u zich bij de keuze over de gebruikte verf voorlichten door de schilder, zodat u goed op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden.

Temperatuur

Het laten schilderen van bijvoorbeeld uw kozijnen kunt u het beste doen wanneer de temperatuur buiten in elk geval 10°C is. Wanneer het kouder is dan dat, droogt verf steeds moeilijker. Gelukkig zijn er steeds meer verfsoorten op de markt die ook goed drogen bij kouder weer, waardoor een lage temperatuur geen blokkade hoeft te zijn bij buitenschilderwerk in de winter.

Luchtvochtigheid

Een andere factor die meespeelt bij uw keuze om schilderwerk in de winter te laten uitvoeren, is de luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid in de winter hoger is dan 85%, dan is het lastig om optimale filmvorming te krijgen, waardoor condensvorming kan optreden. Bij een luchtvochtigheid van 100% is de ondergrond nat, wat er mede voor zorgt dat de verf niet zal drogen. Bij regen of mist moet u er rekening mee houden dat het drogen langer zal duren. Hoe droger de ondergrond op het moment van schilderen, hoe mooier het resultaat zal zijn en hoe langer het schilderwerk zal meegaan.

Maatregelen

Naast bovenstaande factoren zijn er verschillende maatregelen mogelijk om ervoor te zorgen dat het buitschilderwerk in de winter goed gedaan kan worden. Er zijn steigers die met doeken of zeil worden bekleed waardoor koud en nattigheid weg worden gehouden van de kozijnen. Tevens kan de schilder gebruik maken van straalkachels om de temperatuur te verhogen. Zoals we eerder aangaven zorgt een temperatuur van minimaal 10°C ervoor dat de verf beter en sneller zal drogen. Vooral bij de echte winterse weersomstandigheden die soms plotsklaps in België kunnen voorkomen is handig om van te voren na te denken over dit soort maatregelen, aangezien ze uiteraard effect zullen hebben op de kosten van het buitenschilderwerk.

Kosten

Net als een schilder die u in de lente of in de zomer aan het werk heeft, kost een winterschilder geld. Maar het voordeel van de winterschilder is direct dát die in de wintermaanden het werk is. De kosten zullen namelijk lager zijn, en dat is uiteraard prettig voor de portefeuille.

Meer weten over winterschilder of wenst u een winterschilder in de arm te nemen? Neem dan eens een kijkje op de website van D’Haens Schilderwerken. Expert in winterschilderwerk.

Comments are closed.