Schilderwerk onderhouden: meestgestelde vragen beantwoord

Hoewel iedereen weet dat het belangrijk is om schilderwerk goed te onderhouden, schiet het er toch vaak bij in. Vaak kom je erachter wanneer het te laat is: de kozijnen zijn verrot en het schilderwerk bladert af. Hoe kun je nou je schilderwerk het beste onderhouden? Lees in deze blog het antwoord op de meestgestelde vragen over schilderwerk onderhouden!

Hoe inspecteer ik het schilderwerk?

Het is vaak goed te zien wanneer jij je schilderwerk moet onderhouden. Door regelmatig je schilderwerk te inspecteren, kun je dit eenvoudig zien.

Let hierbij op het volgende:

  • Hechting: hecht het schilderwerk nog?
  • Beschadigingen: zitten er barsten en scheurtjes in het schilderwerk?
  • Kwaliteit van de verf: poedert de verf?

Kun je op één of meerder vragen “ja” antwoorden? Dan is je schilderwerk toe aan een onderhoudsbeurt.

Hoe vaak moet ik het schilderwerk inspecteren?

Met regelmatig inspecteren bedoelen we twee keer per jaar. Je buitenschilderwerk wordt natuurlijk het hele jaar door blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden die allemaal invloed hebben op de kwaliteit van het schilderwerk.

Schilderwerk schoonmaken: hoe doe je dat?

Het schoonmaken van het schilderwerk is erg waardevol in schilderonderhoud. Door vuil beschadigt je schilderwerk eerder. Zonlicht wordt bijvoorbeeld niet weerkaatst, waardoor de verf weg kan branden. Het schoonmaken doe je gewon met ene doekje en water, je hebt niet per se schoonmaakmiddel nodig.

Bijkomend voordeel is dat je tijdens het schoonmaken ook direct je schilderwerk kunt inspecteren: beschadigingen worden hierdoor makkelijker zichtbaar.

Hoe zit het met binnenschilderwerk onderhouden?

Tot nu toe richt deze blog zich vooral op het onderhouden van buitenschilderwerk, maar binnenschilderwerk moet natuurlijk ook onderhouden worden. Ventilatie is hierin de key.

Door je woning minimaal 15 minuten per dag te ventileren, komt schone lucht de woning binnen en wordt vochtige lucht afgevoerd. Dit voorkom dat de vochtige lucht condens veroorzaakt op het schilderwerk, waardoor de verf beschadigd.

Schilderwerk zelf onderhouden of uitbesteden?

Je kunt schilderwerk in principe zelf goed onderhouden. Maar je kunt er ook voor kiezen om het uit te besteden aan een schilder. Je bent dan verzekerd van kwaliteit. Wil je er zeker van zijn dat jouw schilderwerk regelmatig goed wordt onderhouden? Neem dan een schilderabonnement. Benieuwd wat dat precies inhoudt? Lees het op habitos.be.

Comments are closed.