Tuinaanleg of tuinrenovatie: de overeenkomsten en verschillen

Een tuinaanleg en een tuinrenovatie hebben veel overeenkomsten, maar de twee woorden betekenen niet hetzelfde. Lees verder en kom erachter wat de overeenkomsten, maar ook wat de verschillen tussen de twee zijn. 

Tuinaanleg: de definitie Tuinaanleg is het proces van het ontwerpen, plannen, aanleggen en onderhouden van een tuin of buitenruimte. Het omvat het kiezen van planten, struiken en bomen, het installeren van elementen zoals bestrating en hekwerken, en het creëren van landschapsontwerpen die zowel functioneel als mooi zijn.
Tuinrenovatie: de definitieTuinrenovatie is het proces van het vernieuwen, verbeteren en bijwerken van een bestaande tuin of buitenruimte. Het kan het herstellen van beschadigde delen omvatten, zoals gras, bestrating of planten, het vervangen of toevoegen van nieuwe elementen zoals meubilair, beplanting of verlichting, en het aanpassen van de lay-out. 

De verschillen tussen tuinaanleg en tuinrenovatie

Tuinaanleg en tuinrenovatie zijn twee verschillende processen in de wereld van landschapsontwerp en tuinieren, en dat betekent ook een hele andere aanpak. Tuinaanleg omvat het aanleggen van een geheel nieuwe tuin of buitenruimte, waarbij er geen bestaande structuur of ontwerp aanwezig is terwijl tuinrenovatie daarentegen gaat over het vernieuwen of verbeteren van een bestaande tuin of buitenruimte. 

Bij tuinaanleg begint het proces meestal met een ontwerp- en planningsfase, waarbij er keuzes worden gemaakt over de indeling van de tuin, de beplanting, de bestrating, en eventuele andere toevoegingen zoals vijvers, pergola’s of tuinhuisjes. Bij een tuinrenovatie gaat het om het herstellen of vervangen van beschadigde of verouderde elementen, het aanpassen van de indeling en het veranderen van de tuin. Dit kan bijvoorbeeld het vervangen van oude bestrating of het herstellen van een gazon betekenen.  

De overeenkomsten tussen tuinaanleg en tuinrenovatie 

Ondanks dat tuinaanleg en tuinrenovatie twee verschillende processen zijn, hebben ze ook veel overeenkomsten. 

  • Planning: Beide verreist een goede planning en ontwerp om er voor de zorgen dat het project goed gedaan wordt door een tuinman of hovenier
  • Bestaande omgeving: Ook moet er bij beide onderdelen rekening gehouden worden met de bestaande tuin of leefomgeving. Je kunt niet zomaar ergens een boom planten, er moet eerst gekeken worden naar bijvoorbeeld de aarde. 
  • Tuinelementen: Bij zowel tuinaanleg als tuinrenovatie zijn er veel elementen om rekening mee te houden, zoals het plaatsen van bestrating, de keuze van planten en bomen, en het aanleggen van eventuele schuttingen. 

Comments are closed.